Tanítsuk meg gyerekünknek a tűzvédelmet!

Tanítsuk meg gyerekünknek a tűzvédelmet!
Rate this post

Tanítsuk meg gyerekünknek a tűzvédelmet!

 

Nagyon fontos, hogy a gyerekünket megtanítsuk arra, hogyan tudja megelőzni a tűz keletkezését és mit tud tenni tűz esetén. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mivel szükséges megismertetnünk a gyermeket a tűzzel kapcsolatban, és milyen játékok segíthetnek abban, hogy könnyebben megtanulják a tűzvédelmet.

  1. Beszélgessünk a gyerekünkkel a tűzről! Mondjuk el neki, miért jó a tűz (pl. tudunk vele fűteni, főzni és világítani), és miért rossz (forró, megégetheted vele magad, a füst veszélyes, mert nem kapsz levegőt stb.). Mutassuk is meg neki, hogy milyen tüzet okozó tárgyak vannak (égő gyertya, vasaló, forró radiátor).
  2. Magyarázzuk el neki, hogy ha tüzet lát, akkor azonnal szóljon a felnőtteknek! Ez azért fontos, mert a gyerekek azt gondolják, hogy ilyen esetben büntetés jár nekik. Fontos, hogy megértessük velük, hogy akár ő okozta a tüzet, akár más, akkor viselkedik ügyesen, ha azonnal szól valakinek. Fontos, hogy soha ne bújjon el, ha tüzet lát, hanem meneküljön ki, mert elbújni nagyon veszélyes ilyenkor.
  3. Gyakoroljuk a gyerekünkkel a „Tűz van!” kiáltást, hogy tudatosuljon benne, hogy ha tűz van, kiabálnia kell, illetve, ha ezt hallja, akkor menekülnie kell. A legjobb, ha a menekülést is eljátsszuk vele.

kidplayingfire1-725x525 (1)

4.Magyarázzuk el a gyerekünknek, és gyakoroljuk be, hogy mit kell tennie, hogyan kell menekülnie tűz esetén:

-Ha füst van, a padlón kúszva vagy mászva meneküljön, mert ott nagyobb az esélye, hogy van még levegő.

-Mielőtt kinyitna egy ajtót, a kezével mindig ellenőrizze, hogy nem meleg vagy forró. Ha igen, ne nyissa ki, mert tűz van a másik oldalon, hanem keressen másik kijáratot.

-Mást azonban ne fogjon meg, mert égési sérüléseket szerezhet.

-Mutassuk meg a gyerekünknek, hol tartjuk a törölközőket, és magyarázzuk meg neki, hogy ha teheti, vizezze be, és tartsa az arca elé, amikor menekül.

trombi_es_a_tuzmano (1)

  1. Tanítsuk meg a gyerekünket arra, hogy mit tegyen, ha a ruhája lángba kap. Gyakoroljuk vele, hogy: Állj, feküdj, hemperegj!, vagyis álljon meg, feküdjön le, és hemperegjen.

6.Ha már nagyobb a gyerekünk, tanítsuk meg neki a tűzoltóság számát (105). Mondjuk el neki, hogy mit kell mondania a telefonba a tűzoldóknak (a legfontosabb a pontos cím ismerete). Fontos, hogy magyarázzuk el, miért nem szabad akkor hívni a tűzoltókat, amikor nincs tűz.

7.Válasszunk ki a gyerekkel egy játékot, amit menekülés esetén magával hozhat. Fontos, hogy könnyen mozdítható és könnyen megtalálható játék legyen, ne kelljen keresgetni. Ez azért fontos, mert a gyereket tűz esetén megnyugtatja, ráadásul nem akkor kell kitalálnia, hogy mit akar magával vinni. Magyarázzuk el, hogy előfordulhat, hogy erre sem lesz ideje.

8.Beszéljünk meg egy találkozási pontot, ahol menekülés után találkozik a család (pl. a szomszédos bolt bejárata).

images (5)

Játszunk a gyerekekkel!

  1. Játsszátok el, hogy tűz van, és nagy füst, így kell kijutni a lakásból. Kössük be a gyerek szemét, és úgy próbáljon kijutni. Csináljuk fordítva is, hogy a mi szemünk van bekötve, így igazán játékos hangulat keletkezik.

2.Mi okozhat tüzet? Keressétek meg a lakásban azokat a dolgokat, amik tüzet okozhatnak. Minden ilyen tárgynál magyarázzuk el, miért veszélyes. (Pl. ha a TV bekapcsolva marad, amikor nem nézi, ha a készülék meghibásodik, tüzet okozhat) Gyűjthessen így pontokat a gyerek, és a végén jutalmazzuk meg.

3.Beszéljünk egy tűzoltó laktanyával látogatás ügyében! Szervezzünk egy csoportot, vagy beszéljünk az óvodával vagy iskolával, hogy vigyék el a gyerekeket a tűzoltókhoz. A gyerekek készíthetnek rajzot a tűzoltóknak ajándékba.

4.Készítsünk menekülési tervet! Kérjük meg a gyerekünket, hogy rajzolja le a lakást, a szobákat ajtóval és ablakokkal. Kérjük meg, hogy mutassa meg, ha egy adott szobában tartózkodik, melyik a legrövidebb út, amin át ki tud menekülni. Lehetőség szerint játsszuk is el. Mérhetjük az időt, így rekordokat állíthat fel. Fontos, hogy magyarázzuk el, hogy ablakon át soha ne meneküljön még földszintről sem. Ha nincs más kiút, akkor textilt lengetve kiabáljon segítségért.

5.Keressük a zöld futó emberkéket! Magyarázzuk el a gyerekünknek, hogy a futó zöld emberkék jelzik a kijáratot, vészkijáratot. Ha pl. egy bevásárlóközpontban járunk, játsszunk vele olyat, hogy hány ilyen kijáratot vesz észre.